Sfaturi & Idei

 » ULEIUL DE SAMBURI DE STRUGURI  
     26.05.2013 02:37

ULEIUL DE SAMBURI DE STRUGURI

O PAVATA IMPOTRIVA BOLII

Bolile vasculare - Folosirea constanta a uleiului de samburi de struguri in salate, care vor fi consumate zilnic, este suficienta pentru evitarea unor boli vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculara sau arterita. Aceasta pentru ca uleiul de struguri contine substante (asa-numitele grasimi nesaturate) care ajuta la mentinerea tineretii si elasticitatii vasculare, precum si substante care impiedica procesele degenerative ale vaselor de sange.

» citește tot

 » LEGUMELE SI PESTELE 
     25.05.2013 23:00


Congresul Mondial al cancerului

Congresul cancerului tinut la Paris a confirmat capacitatea exceptionala a fructelor si legumelor de a preveni si vindeca tumorile ucigatoare !!!

"Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice... Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate.. Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat si leacurile care o pot vindeca.

» citește tot

 » CUM SE CURATA ROSIILE DE COAJA? 
     21.01.2013 13:35

CUM SE CURATA ROSIILE DE COAJA?

Se pune apa la fiert, iar cand fierbe, se scufunda rosiile crestate in varf cu un cutit, in patru (in forma de X, nu foarte adanc, doar cat sa se taie coaja), se tin in apa fierbinte 1 minut, imediat dupa se scot si se introduc intr-un vas cu apa rece pentru 1 minut, dupa care se curata de coaja.

 » OTETUL 
     18.01.2013 15:16

OTETUL

» citește tot

 » "SFECLA ROSIE" O MINUNE 
     04.12.2012 11:47

"SFECLA ROSIE" O MINUNE.

Putina istorie

Leguma banala in zilele noastre, sfecla rosie are un trecut glorios. Descoperita in urma cu aproape patru milenii, cultivata in Iran, Babilon si Assiria pentru gustul placut al frunzelor ei, la scurta vreme a fost randul radacinilor sa faca furori, mai ales in tarile arabe, unde a devenit si marfa pentru export. Caravanele negustorilor plecau la drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu sfecla. O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes. In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Cand se certau sotii, deasupra usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla. In Roma, atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa. De aceea, imperatorul Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in sfecla. In Romania, sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre, odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei. In secolul X, calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie, ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturale. Este adevarat! Batranii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare. Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol.

» citește tot

 » SEPARARE GALBENUS DE ALBUS CU AJUTORUL UNEI STICLE DE PLASTIC! 
     26.09.2012 02:10

O metoda foarte ingenioasa de separare a galbenusului de ou de albus! ;)

Cu ajutorul unei sticle de plastic!

Video:

» citește tot

 » CUM SE STERILIZEAZA BORCANE LA BAIN-MARIE? 
     16.09.2012 15:28

Ca sa tina muraturile/dulceturile si legumele conservate cat mai mult, folosim aceasta metoda!

 

» citește tot

 » CUM DECONGELAM CARNEA, PESTELE SI LEGUMELE DIN CONGELATOR? 
     07.09.2012 16:37

In privinta decongelarii carnii, exista doua modalitati sanatoase din punctul meu de vedere si una mai putin sanatoasa, cea mai sanatoasa fiind cea in frigider. E drept, aceasta este si cea care necesita cel mai mult timp dar, daca vrei sa pierzi mai putin timp, poti pune carnea intr-un vas cu apa rece. Iar metoda mai putin sanatoasa sau chiar nesanatoasa, este sa folosesti cuptorul cu microunde unde o poti decongela cu functia DEFROST si aici tin sa mentionez ca eu NU folosesc cuptorul cu microunde, pentru ca undele cuptorului cu microunde dauneaza sanatatii… oricum suntem inconjurati zi de zi de undele GSM, radio si TV (nici la TV nu ma uit)… dar, fiindca fara ele viata e grea in zilele noastre, prefer sa nu contaminez bucatele si cu cele de la microunde.

NU uitati, carnea sau alimentele decongelate NU se recongeleaza!

Pentru peste putem folosi decongelarea în soluție salină.
Decongelarea în soluție salină este o metodă specifică pentru pește. În funcție de tipul de pește (talie, conținut de grăsime), se prepară o soluție cu apă rece, sare grunjoasă și oțet din vin. Peștele se ține în această soluție.
Pentru peștii mari, cu conținut mare de grăsime, 1 litru de soluție conține: 1 l de apă rece, 150 g de sare grunjoasă și 50 ml de oțet. Pentru peștii mici, se reduce la jumătate cantitatea de oțet.
În timpul decongelării, carnea peștelui nu devine foarte sărată, dar este bine să fiți atenți la cantitatea de sare când gătiți.

» citește tot

 » REACTIA DINTRE ACID CITRIC SI SARE 
     07.09.2012 16:35

Acidul citric se gaseste in sucurile plantelor citrice (lamai, portocale, mandarine, grepfruit), mere, pere, visine, zmeura, coacaze, kiwi, rodie, capsuni, zarzare, corcoduse, etc.

O metoda prin care putem micsora acreala ( ca sa nu zicem: “putem indulci” ) acestor fructe este sa folosim SAREA ;)

Ceva ciudat pentru romani, cand le spun ca sarea pusa pe lamaie ii diminueaza acreala! In Iran visinele, rodiile, merele, corcodusele, prunele verzi si alte fructe de gen care nu cresc in Romania se mananca presarate cu sare! Bineinteles ca nici in Iran nu toti oamenii mananca asa, nu e chiar pe placul tuturor, dar majoritatea folosesc aceasta metoda.

» citește tot

 » DE UNDE STIM CA PRAJITURICA SAU CHECUL NOSTRU DIN CUPTOR ESTE GATA?  
     07.09.2012 16:34

  • DE UNDE STIM CA PRAJITURICA SAU CHECUL NOSTRU DIN CUPTOR ESTE GATA?

Ne folosim de testul scobiturii!

Testul scobitorii presupune introducerea unei scobitori cat mai aproape de mijlocul prajiturii. Daca in momentul scoaterii scobitorii aceasta este curata, inseamna ca deliciul s-a copt, in cazul in care scobitoarea prezinta urme de aluat, atunci inseamna ca prajitura trebuie sa mai stea la cuptor.

 » CUM SA AVEM MEREU LIPIE PROASPATA?  
     07.09.2012 16:30

  • CUM SA AVEM MEREU LIPIE PROASPATA?

Cumparam lipie, o introducem la congelator cand e proaspata si cand avem nevoie de lipie proaspata, scoatem lipia din congelator si o incalzim pe ambele parti pe focul de la aragaz! E ca si cand ai scoate-o direct din cuptorul pe vatra ;)) Mare atentie…  daca o incalzim mult, se usuca, trebuie incalzita la foc ba pe o parte ba pe cealalta parte, asta de mai multe ori! Un lucru important este ca, atunci cand introduceti lipiile in congelator, scoateti-le din punga, asezati-le drept una peste celalalta, apoi din nou bagati-le in punga, deoarece, daca colturile intra unul in celalalt si se incurca, vor ingheta cu acelasi forma si, cand vreti sa luati una, se vor rupe bucati din celelalte!

 » SARAMURA SAU OTETUL PENTRU MURATURI 
     07.09.2012 16:29

  • SARAMURA SAU OTETUL PENTRU MURATURI.

Cand punem muraturi de orice fel, ca sa reziste muraturile timp mai indelungat in borcan fara sa se inmoaie, in afara faptului ca putem sa folosim hrean, putem fierbe otetul, saramura sau amestecul de saramura cu otet si sa punem saramura, otetul sau amestecul de apa, sare si otet, fierbinte in borcan... pentru a nu risca sa se sparga sau sa se fisureze borcanul, asezam sub borcan 2-3 lame de cutit si asa caldura va fi transmisa in mai multe parti si nu va mai exista sub nicio forma riscul de spargere a borcanului!

 » SPALAREA OUALOR 
     07.09.2012 16:27

  • SPALAREA OUALOR.

De cate ori ajungeti acasa de la cumparaturi, dupa ce achizitionati oua sau primiti oua de tara, doar acelea sunt cele mai sanatoase si gustoase ;) Nu uitati, inainte de a le introduce la frigider, spalati-le bine cu foarte putin detergent de vase sau sapun lichid cu apa usor calduta (65-75° C) si clatiti-le bine... Ouale crude nu sunt sterile. Coaja lor are multi pori prin care respira viitorul pui, dar si prin care microbii patrund inauntru. De aceea, se recomanda sa spalam bine ouale, ca sa prevenim salmoneloza si sa nu contaminam frigiderul si produsele din frigider odata cu introducerea lor in frigider. Cu toate ca dezinfectarea oualor se face cu Cloramina in restaurante, sau cel putin asa ar trebui, noi alegem varianta pentru acasa si le spalam asa cum am mentionat mai sus, asta daca nu avem posibilitatea sa le dezinfectam cu Cloramina ;) Cloramina se poate achizitiona din orice farmacie, se dizolva usor in apa rece si ouale nu trebuie lasate mai mult de 1 minut in apa cu Cloramida ( este suficienta o pastila la 1 – 2 l de apa ), dupa care, trebuie asezate pe un prosop din bumbac si lasate sa se usuce pentru 2 - 3 ore, in functie de temperatura camerei, deoarece, daca le introducem umede la frigider, riscam sa prinda mucegai).

 » CUM SPALAM LINTEA, OREZUL SAU FASOLEA? 
     07.09.2012 16:25

  • CUM SPALAM LINTEA, OREZUL SAU FASOLEA?

Cand spalam orez, linte rosie sau verde, naut, fasole si ingrediente din familia acestora, este indicat sa le spalam cu multa sare... Punem de exemplu orezul in castron, turnam apa peste el si punem 2-3 linguri de sare grunjoasa, daca nu avem, punem orice fel de sare si spalam amestecand usor (la orez veti observa ca apa se va face tulbure) apoi varsam prima apa, mai punem apa si repetam inca de 2-3 ori... adica spalam orezul in 2-3 ape, doar prima data punem sare in apa.

Putem lasa si in apa de seara pana dimineata, dupa ce le-am spalat, ca sa se inmoaie si sa prinda volum, asa se fierbe mai rapid si in cazul fasolei, lintei sau nautului , isi mai pierd si din “gaze” ;))

 » PRAJIREA SAU CALIREA CEPEI 
     07.09.2012 16:24

  • PRAJIREA SAU CALIREA CEPEI.

Atunci cand prajim sau calim ceapa si dorim ca mirosul de ceapa calita sa nu umple bucataria si casa, in afara de faptul ca putem sa folosim hota :)) mai putem folosi "Turmeric -ul" ( curcuma sau sofranul Indian - toate sunt unul si acelasi doar ca sunt cunoscute cu denumiri diferite ) la prajit  si astfel ii dam cepei gust, culoare si totodata scapam si de mirosul de ceapa calita!

Eu, de obicei, ca sa dau mancarii un gust mai atenuat al condimentelor, pun uleiul la incins, apoi adaug condimentele ( turmeric, boia, chimen, piper, curry... etc. ), aici fiind vorba de turmeric, adaugam turmeric in uleiul incins, apoi adaugam ceapa si il calim!

Sus